Mykonos bez glamura

Slike za pregled bez čitanja🤣😁🤣

Mykonos mi uopšte ne bi bio u planu da mi tog dana oči nisu ispale ugledavši avio kartu do njega za 1 euro. Jedan pravac, početak jula. Hajde, bacim ja tu 3 evra za 3 avio karte u nadi da naleti uskoro i dobra akcija za povratak. Avio kompanija Volotea ima stalno akcije, vrlo često naleti i drugi pravac za neku siću, čak i mesecima kasnije. Zato morate biti strpljivi. Lepo sam ja za nas troje platila tri karte 18 eura a za psa čak 80! Leteli smo u cik zore iz Venecije i našem psu je to bio prvi let. Ne mogu vam opisati koliko se siromah treso i bio izbezumljen. Svako malo sam ga uzimala u naručje i smirivala, na šta su se odmah tu nacrtali stjuarti. Kao da su imali skrivenu kameru i posmatrali me. Insistirali su da ga vratim u torbu, ma bez milosti. Kod pete opomene su mi pretili da će me prijaviti kapetanu. Baš sam se smejala! Da li će me izbaciti iz aviona?

Pogled iz Germanos studija

Elem, sletesmo mi na taj famozni Mikonos. Na aerodromu nas je dočekao vlasnik apartmana. Rezervisala sam 2 noći u mestu u Germanos studijima i 3 na plaži Psarou. Na Kikladima je običaj da vas vlasnici apartmana dočekaju i voze u smeštaj. Divota! Iako smo u prvom smeštaju bili samo 2 noći, vlasnik nas je sačekao i posle dva dana odvezao opet na aerodrom ( tada smo imali rezervisan auto koji je uvek jeftinije rentirati na aerodromu). Imali smo divan studio na brdašcu iznad mesta i pogled je bio neverovatan. Naročito su me očarali zalasci sunca i pun mesec pod kojima su se iscrtavale ogromne križarke ukotvljene u zalivu.

Mikonos Hora je slična ostalim kikladskim Horama. Prelepe tesne uličice, šarmantni butici, kafići i gomila koja vas nezaustavljivo nosi. Puno raznobojnih crkava, belih, plavih, crvenih kupola. Mykonos se izdvaja specifičnim delom mesta koji se zove Mala Venecija i vetrenjačama na poluostrvu nasuprot. Predivna atmosfera različitih stilova. Gubili smo se uskim sokacima, rvali sa vetrom koji je povremeno bio baš opak. Naš psić je bio predvodnik u tim šetnjama jer je slobodno lutao i dobro da ga nismo izgubili. Pronašli smo čarobnu pekaru u blizini stare luke. U njoj je divan prostor za sedenje i uz božanstveno pecivo i sveže ceđenu pomarandžu, započinjali smo dan. Apsolutno lako smo nalazili taverne sa normalnim cenama gde smo uživali u morskim bezobrazlucima. Uveče smo isprobavali koktele u Maloj Veneciji i cene od 12 eura u to doba su mi se činile stravičnim. Danas, nakon što sam upoznala i mnogo skuplja mesta, Mykonos mi nije tako frapantan, bar mi nismo išli na takva mesta.

Mala Venecija

U samom mestu Mykonos, najlepši trg je kod stare luke. Na njemu se nalazi spomenik Manti Mavrogenius, grčkoj heroini iz 18.veka koja je potrošila bogatstvo, pomažući borbu za nezavisnost. U blizini je početna stanica morskih buseva. Svako malo ćete naići na neku preslatku crkvu posvećenu raznim svecima. Kada stignete u Malu Veneciju razotkriće vam se pogled na mlinove na suprotnom poluotoku koji su još jedan simbol Mykonosa. Još jedan trg zvani Fabrika je početna stanica ostrvskih autobusa. Našem smeštaju je bila najbliža plaža Megali Amos koja nije posebno lepa. Spuštali smo se na nju kasno popodne toliko, koliko da ispratimo sunce.

Jedno prepodne se obavezno otpravite na susedno ostrvce Delos koje je prekriveno ostacima antičkog grada. To ostrvo sa bogatom istorijom slovi kao rodno mesto božanskih blizanaca Apolona i Artemide. Ostrvo je imalo svetu važnost kao mesto pročišćenja i obožavanja i u jednom periodu pre nove ere, donesena je odluka da se svi grobovi isprazne i odnesu na susedno ostrvo te se zabrani postojanje ijednog groba.

Na Mykonosu je napravljena nova luka u Agios Stefanosu i čamcem se brzo prebacujete iz stare luke do nove. Odatle možete nastaviti na mnogobrojna susedna ostrva, što mi redovno radimo. Mykonos nam je više puta bio odskočna daska za odlazak na druga ostrva jer je na njega najlakše direktno doleteti.

Nammos ležaljke na Psarou

Trećega dana preuzeli smo auto na aerodromu i preselili se u hotel Psarou na istoimenoj plaži. Kada smo videli plažu, veliki bar na njoj, gomilu jahti i ležaljke koje su se iznajmljivale za 50 eura, bila sam u centru pažnje moga muža koji je započeo vrištanje na mene. Kako ćemo mi na ovoj plaži da boravimo! Između tih skupocenih ležaljki bio je prazan prostor plaže da postavite svoj suncobran. To je u Grčkoj „pod obavezno“ da plaža ne sme biti kompletno okupirana. Naš hotel Psarou je bio odmah iza tog Nammos restorana koji je jako popularan među bogatašima. Prolazili smo kroz njega da bi došli do plaže i sa nje posmatrali danonoćnu feštu, opijanja i provod ljudi koji su glumili jet set i bili na tim ležaljkama. Baš mi je bilo zabavno besplatno posmatranje, ležeći na jednoj od najskupljih plaža u senci našeg suncobrana, kupljenog za tih 5 dana. Šetajući plažom možete nastaviti preko malog brdašca i doći do sledeće plaže Plati Jalos koja je oivičena gomilom restorana. Simpatična ali preurbana.

Plaža Paraga

Pošto smo imali auto, bacili smo se na istraživanje ostrva i plaža. Golo, kamenito, apsolutno nespektakularno ostrvo, prizove vam pitanje šta je to što je Mykonos izdvojilo iz mnoštva sličnih. Pejzaži vas asociraju na mesečevu površinu koju ulepšava modrina mora. Plaže su prelepe, sa zlatnim peskom i azurnom kristalno- čistom vodom ali to ima većina Grčkih ostrva. Na nekima imate prirodni hlad u senci tamarisa kao što je plaža Kalafati. Na plaži Paraga nas je oduševila cena ležaljki od 4 eura. Eto! Tako nešto pristupačno može se i na Mikonosu pronaći. Plaža je perfektna ali me je posebno fascinirao pogled iz obližnjeg kafića na brdu. Uživali smo na još par plaža: Paradizo, Super paradizo, Elia, Agia Ana i Kalo livadi. Sve su lako dostupne i lepe. Ako želite glamurozne i skupe provode, dovoljno je da odete u neki od tih elitnih kafića na plaži i doživite provod u društvu poznatih osoba. Nas to nije zanimalo, plaže su naša opsesija. More, pesak i vetar su regeneracija mog duha i tela.

plaža Kalo Livadi

U unutrašnjosti ostrva nailazili smo na restorane kao što je Souvla sa jako pristupačnim cenama. Vetar je povremeno bio tako moćan da mi je jednom prilikom otrgao vrata iz šake i tresnula su u susedni auto. Šta sad!? Gde da nađem vlasnike na onolikoj plaži. Otišli smo u nadi da imaju osiguranje koje mi nismo imali jer je i to bio neki rentakarac. Na Mykonosu smo uživali kao i na bilo kom drugom ostrvu. Ono po čemu je poznat nismo isprobali ali verujemo da je lud provod. Mislim da se da se možeš odlično provesti i bez bacanja gomile para. Još dva puta smo dolazili na Mykonos, jednom odmah produžili na Syros a drugi put morali da prespavamo čekajući trajekt za Naxos. Tada smo u Agios Stefanosu našli solidan hotel Panorama za jednu noć kome je lokacija izvrsna – samo se spustiš do luke. Pretpostavljam da ćemo ponovo svraćati na Mykonos jer je idealna veza do i sa njega. Okušajte sreću sa volotea. com iz Atine do Mykonosa, za ferije uporedo ispratite viva. gr i greeka. com. Smeštaj je malo skuplji od ostalih ostrva ali ko voli da vidi ovo kosmopolitsko ostrvo, nadohvat ruke je.

Moje slike sa Mykonosa vidite ovde

escape to paradise and soak in the beauty of athens attica, greece!477450853384177563..jpg
Mala Venecija