Kako uloviti kanarinca! Fuerteventura i Gran Kanaria

Ostrva iz snova – Kanari! Dugo se mislilo da su španska ostrva u Atlantskom okeanu dobila ime po kanarincima ali to nije istina. Inače, ime Kanari potiče od latinskih reči Insula Canaria, što znači ostrvo pasa, i taj naziv su dali Rimljani. Dogo Canario ili Kanarski pas je rasa koja potiče sa ovih ostrva. Grci i Rimljani su ovu grupu od 7 ostrva zvali srećna ostrva zbog predivne klime i večitog proleća. Kako otići tamo za male pare, pre 10 godina je bilo pravo pitanje. Sada više nije ali tada!!! Čak iz Bergama sam pronašla jeftine karte a do tamo samo 6 sati vožnje – ma sitnica. Subotom let za Fuerteventuru, nedeljom sa Gran Canarie nazad, pa kud ćeš lepše. Još pitanje kako se prevesti sa jednog na drugo ostrvo? Njuškam ja trajekte, odakle, koliko, bacim pogled na avione, kad ono jeftinije leteti nego ići brodom. Perfektna kombinacija!

received_1702525483248809                                                                            FUERTEVENTURA

Na španskom znači „jaki vetrovi“ i nije ni čudo što je raj za surfere. Za Fuerteventuru sam se zakačila zbog jednog perfektnog hotela u koji sam se zaljubila i morala da odem tamo. Odletesmo mi na Fuerte i pravac u hotel Melia Gorione. Ognjevito skup ali želja je želja i nikad zažalila nisam. Uzeli smo auto na 4 dana i pored uživanja u tom ludom hotelu, prošetali smo ostrvom koje nas je ostavljalo bez daha svojim pustinjskim pejzažima.

Hotel Melia se nalazi na jednoj prelepoj surferskoj plaži, uronjen u pesak kao smaragdna oaza. Sve vrste kaktusa koje možete zamisliti su bile tu. Sadržaji all inclusiva su bili malo smešni, ni nalik na one kakve smo navikli u Turskoj, Egiptu, ali nebitno. Raj svuda oko tebe i maksimalno uživanje. Link hotela Melia:

Pogled iz sobe hotela Melia

Vrt hotela

Hotel Melia se nalazi u Costa Calmi  u blizini  krajnjeg juga ostrva i mesta Morro Jable. Šoping Meka, sve je oslobođeno poreza i tu se obeznanite od izbora i kupovine. Odatle smo planirali da idemo na trajekt dok nisam otkrila da je avionom jeftinije. Na Kanarskim ostrvima je flora izuzetno raznovrsna i spektakularna ali najzastupljenija biljka na svim ostrvima je aloja. U Moro Jableu smo se raspametili od obilja proizvoda od aloje vere. U ovom mestu je prelep svetionik a zalazak sunca u more peska je spektakularan.

Morro Jable

Kada nam je dosadilo izležavanje u našem prekrasnom hotelu, krenuli smo u obilazak ostrva. Boje koje nisam ni sanjala, pejzaži kakve ne možete zamisliti da može iskreirati jedna pustinjska ogoljena zemlja. Veličanstveno! Vozeći se središtem ostrva zaustavljali smo se na brojnim vidikovcima. Kod Miradora Betankuria nalaze se statue ogromnih slobodnih ljudi. U blizini je muzej sira i prekrasno selo. Sa obe strane vidite okean i plaže koje su raj za surfere. Morali smo da se spustimo i do plaže Los Morales (moralna) jer me ime privuklo. Ta zapadna obala je sva u stenama i pećinama i divota za istraživanje.

Pogled sa vidikovca Betankuria

Kipovi slobodnih ljudi

Selo Betankuria

received_240573640512669

 

Zapadna obala i klifi

Idući ka severu ostrva doći ćete do čuvenih i nezaobilaznih dina Coralejo. Oaza peska kao stvorena za igru što su naša deca obilato iskoristila. U neposrednoj blizini su vulkanski krateri i savršena kontrast peščanim dinama. Ako nastavite na zapad doći ćete do, za mene najlepšu plažu na Fuerte – El Cotilo.

Plaža Costa Kalma

Plaža Sotavento

Corralejo

Fuerteventura ima najdužu obalu od svih Kanarskih ostrva i obilje raznovrsnih. Želite beli, žuti ili tamni vulkanski pesak, samo se zaputite u uživanje na plažama. Pored vetrovite Costa Kalme, južnih plaža sa najlepšim peskom, stenovite istočne obale, ako želite da se osamite i kupate golišavi, Fuerte je pravo mesto za vas. Nas je februarsko sunce ponovo oteralo na hlađenje u planine. Klanac Las Penitas je bio pravo otkrovenje. Čudesna oaza sa osvežavajućim potokom na kome su napravili branu i malo jezero, bila je vredna mukotrpnog pentranja. Pravo remek delo je izvajani luk u stenama i još jedna zanimljivost, stena u obliku majmunove glave. Decu nismo mogli da obuzdamo od jurcanja pa smo im se pridružili. Nastavak izleta toga dana je bio glavni grad Puerto del Rosario koji smo prilikom dolaska preskočili. Simpatično mesto, tipično špansko sa belim kućama oivičenim žutim i oker bojama, baš nas i nije raspametilo. Pošto smo imali all inclusive u hotelu, žao mi je da nismo jeli lokalnu hranu. To smo nadoknadili na Gran Canarii. Jedna od zanimljivosti Fuerte su bile brojne vetrenjače koje smo susretali putem. Pametni ljudi koriste vetar koga ima u izobilju. U tom našem zavirivanju svuda, naišli smo na jedan ranč sa konjima. Pošto je bio slepak, dok smo se okretali za nazad, naišao je jedan džip iz koga je izašao lik nalik kauboju i počeo da viče i da nam preti. Zbrisali smo kao popareni i onda smo se  ismejali kao ludi! 

img_20200920_2236178371501853730503176.jpg

Las Penitas

Molino de Antigua

received_3370624049688970

Majmunova glava

Nekako mi je bilo premalo samo četiri dana na Fuerteventuri. Inače mi je uvek i svugde malo😂 Sa žalošću smo ostavili naš čarobni hotel i uputili se na aerodrom. Maleni avion i vožnja od pola sata nas je oduševila, jer smo imali čak i posluženje. Dok su  nam poslužili kafu i piće već smo sleteli na…

                            GRAN CANARIA

Za nju kažu da je mali kontinent. Sa jedne strane bujna vegetacija, sa druge, deonice koje podsećaju na pustinju, sa treće planinski vrhovi i litice ugaslog vulkana. Na ostrvu smo izabrali smeštaj u blizini najlepših plaža na krajnjem jugu. Mas Palomas, Playa Inglese i brojni kompleksi apartmana izgledaju malo zastrašujuće. Totalna suprotnost Fuerteventuri. Lepo je upoznati raznolikost. Iz našeg kompleksa u Puerto Ricu imali smo velelepan pogled na more i zanimljiv lift do plaže. Išao je po šinama i ukuso se spuštao niz strme vulkanske litice. Link hotela u Puerto Ricu

Hotel Monteparaiso


Iako su predivne, ima ih oko 80, ovde su nas manje zanimale plaže a više istraživanje i skitaranje po ostrvu. Napravili smo krug oko njega i ostali očarani bujnom vegetacijom na dnu vulkana. Brojni vidikovci su davali sasvim neočekivane slike. U jednom momentu izgleda kao da ste u nekoj amazonskoj džungli, potpuno zelenilo, onda malo dalje vulkanski crni kamen, tamno modra jezera, beli gradovi koji vas zaslepe svojom blještavom belinom. Put je veoma valovit sa brojnim serpentinama ali izuzetno kvalitetan. Oduševilo nas je mesto za piknik na jezeru Cueva de las Ninas a posebno suncem obasjano belo selo Agaete. Utonuli smo u njega i iznenadili se da je dominantna crkva u onoj svoj belini, oivičena tamno braon bojom. Plaža je razočaravajuće prekrivena vulkanskim kamenjem a idili su doprinosile šarene brodice ukotvljene u malenoj luci. Šetnja nas je odvela do nekropole i lepo uređenog arheološkog nalazišta koje datira iz praistorije. Na suprotnom kraju, ugledali smo obrise neke tvrđave i vrh koji je sumanuto usamljeno štrlio uvis. Morali smo i do tamo da se odvezemo i vidimo šta je to. Premalo podataka za ostatke zidina, samo smo saznali da se zove Ingenio de Agaete. 

received_704313300431712

Jedna od retkih slika mrgudnog tinejdžera

Cueva de las Ninas

received_2764648870520366

Ingenio de Agaete

received_2744411402484132

Agaete

Zabava i noćni život na Gran Canarii su opšte poznati. Prvi put u životu smo videli toliko različitih i zanimljivih ljudi. Krasna zabava je bila sedeti u nekom kafiću i piljiti u tetovirane, ludo obučene kreature, dečke koji se bez sakrivanja ljubakaju sa svojim dečkom. Svi opušteni, neopterećeni nekakvim moralnim normama i rade što im volja. Mas Palomas je idealan za provod te vrste pored peščanih dina koje su ga obgrlile sa mora i stisnule uz litice ugaslog vulkana. received_5580463482383086469958684417850134.jpeg

Plaža Amadores

received_6636742143648132362402574187540642.jpeg

Las Palmas

Las Palmas nas je malo odbio svojom haotičnošću jer je februar top sezona na Kanarima. Prepuno je turista i domaćih koji žure za svojim poslom. Nakon panoramskog razgledanja u potrazi za parkingom, konačno smo parkirali blizu katedrale Svete Ane. Impozantno zdanje dominira starim delom grada Vegueta gde je nekada šetao i sam Kristofer Kolumbo. Perivoj palmi uvodi u katedralu a okolicu ukrašavaju brojne kolonijalne palate. U gradu je nekoliko muzeja, naravno Casa de Colon posvećena Kolumbu i puno parkova. Zabave za decu je u izobilju, počevši od plivanja s delfinima do adrenalinskih parkova. U Las Palmasu možete prošetati botaničkim vrtom koji je jedan od najvećih u Španiji, posetiti destilarnu ruma u Arukasu gde su i nasadi banana. Šetnja zavojitim uličicama Veguete dovela nas je u restorančiće sa tradicionalnim tapasima gde smo odmorili uz ručak.

Plaža Amadores

Iste večeri, šetali smo promenadom pored najlepše plaže Amadores, koja se nalazi blizu našeg hotela i bili iznenađeni čuvši naš jezik. „Gde sad da zafrljačim ovu flašu“ iznanađeno smo se zgledali. Hajde što je naš jezik nego je i dijalekt bio negde sa juga Srbije. Oduševljeno smo ih oslovili i iz tog slučajnog susreta izrodilo se krasno prijateljstvo. Prvo pitanje je bilo gde živite jer su oni došli iz Danske i pretpostavili da će retko ko iz Srbije da se zaputi februara na Kanare. Druga koincidencija je bila da su oni iz našeg komšiluka, Niša i da je kovrdžavi lik sličan mom mužu takođe lekar. Sutradan smo se dogovorili da se nađemo na plaži i konačno se okupamo u okeanu.

Prijateljstvo sa srpskim dancima

Plaže krcate a okean hladan. Nije me baš oduševilo plivanje iako je bilo dosta kupača na predivnoj Amadores. Više nam je prijalo druženje sa novim prijateljima. Uveče smo otišli u bar gde nas je privukla živa svirka dvojice gitarista. Neverovatna atmosfera, bili smo jedini gosti a oni su toliko strastveno svirali kao da je krcata dvorana. To su pravi muzičari.

https://youtu.be/dhTHFzwhhmU

Poslednji dan smo se uputili na planinu Piko de las Nieves. Pejzaži ostavljaju bez daha. Parkirali smo blizu vrha i uputili se popločanom stazom koja vodi ka znamenitom Roke Nublo. Stena u tipičnom mesečevom ambijentu oivičenom zimzelenom šumom. Pogled na ostrvo Tenerife i špicasti vulkanski vrh Teide je odavde najlepši.

Piko de las Nieves

Pogled na Tenerife

Roke Nublo

received_1046355292472286

Posle divno ispunjenog dana nisam mogla da nateram muža da se pokrene iz hotela. Deca su već bila isključena ignorišući me ali kad mi je konačno uspelo da ga namolim da odemo do mesta Mogan, mojoj sreći nije bilo kraja. Nakon gunđanja, kao i obično, bio je fasciniran ovom malom Venecijom i bio mi zahvalan šro sam ga naterala da dođemo tu. Mestašce je prekrasno. Preseca ga reka koja vodi do luke i obilato prosipa šarm odbljescima vode na vile obavijene bugenvilijama koje su ogrnute  tamnom vulkanskom planininom koja ga štiti sa leđa. To je bio naš poslednji izlet na Gran Kanarii, mnogo toga smo videli za 4 dana ali je ostalo bar još toliko. Za neki drugi put!

Puerto Mogan

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s